Brevkassen : Hvordan gør man et gult fribord hvidt?

3175

Kan man gøre noget ved det gulne udtryk på et badaget fribord, spørger en læser BådNyts Brevkasse.

Hej BådNyt
Gul pest på fribordet er jo velkendt. Jeg fjernede det hele ved forårsklargøringen med Hempels spray. Det er superlet … Men… Nu var jeg lige en tur i gummibåden forbi stævnen, og her er der kommet gul pest igen. Ikke så slemt, men alligevel nok til, at jeg gerne vil fjerne det. Mit spørgsmål er, fjerner jeg det lag Hard Wax, jeg har poleret på fribordet, når jeg nu kommer Hempels Gelcoat Cleaning-spray på? Eller kan jeg blot komme det på og skylle af med vand, og så vil fribordet stadigvæk være beskyttet af voksen? Jeg ved fra tidligere, at hvis voksen bliver, så har det taget de fem min. Hvis ikke, så tager det lige et par timer ekstra i gummibåden for at polere voksen ind igen.
Venlig hilsen
Martin

Svar
Hej Martin
Du har ikke pest på fribordet. Det gule er aflejringer i det mikroskopiske skelet, som er opstået på grund af nedbrydning af gelcoatens farvepigment. Med Hempels Spray bleges strukturen med oxalsyre. Den gule farve vil dog komme tilbage, så snart effekten af syren er væk. Det, du skal gøre, er at polere polyester gelcoat-skelettet væk. Da din båd er ældre, vil det døde lag også være større. Den nemmeste måde at polere overfladen på er at anvende en excenter-polermaskine med polerpapir. Start med korn 2000, og spray med vand på overfladen samtidig. Slut med korn 4000 samt en gang Hard Wax Liquid og håndpolering. Systemet hedder Mirka og kan købes hos de fleste marineforretninger.
Sejlerhilsen Torsten

Af Torsten Rasmussen