Danske medaljer ved OL?

2856

De danske OL-deltagere kan tage medaljer i klasserne Finn, Laser Radial, 49er, 49erFX og Nacra 17, som er i verdens top fem. BådNyts udsendte, der dækker sit 4. OL i træk, giver her et bud på vinderchancerne efter første start d. 8. august.

Af Troels Lykke Fotos: Flemming Ø. Pedersen, Frederik Sivertsen og Troels Lykke

Hvem kender ikke Paul Elvstrøm? Han leverede fire OL-guldmedaljer (1948, 1952, 1956 og 1960), Jesper Bank leverede to i nyere tid, og ved OL i 2012 sejlede Jonas Høgh-Christensen en OL-sølvmedalje hjem, imens Allan Nørregaard og Peter Lang vandt bronze. Nu gælder det igen. Og denne gang vurderer vi på BådNyt, at hele fem mandskaber kan vinde en medalje, nemlig i Finn, Laser Radial, 49er, 49erFX og Nacra 17. Men, men … OL er svært, dødsvært. Sejlerne får nerver på. Men om bord på 49eren, Finnjollen og Nacra 17eren er der folk, der før har vundet en OL-medalje. Så to medaljer i Rio er ikke et urealistisk bud. Nu går det løs i Rio i Guanabara-bugten og ude på åbent hav, hvor store, dovne Atlanterhavsbølger giver udfordringer til de 11 danske sejlere, der har otte trænere med, plus otte støttefolk i form af en sportspsykolog, to kokke, to bådebyggere, en fysisk træner, en manager og en fysioterapeut. Et tocifret millionbeløb bliver der brugt på sejlerne i år. Pengene kommer fra Torm, Team Danmark og Dansk Sejlunion blandt andet. Sejlsport, som hører under Dansk Sejlunion, betegnes da også af DIF som et forbund med verdensklasse-sejlere, og der er forventning fra Dansk Idrætsforbunds side om, at sejlerne leverer en medalje, ifølge Morten Rodtwitt, DIF’s chef de mission for det danske OL-hold. Bare en enkelt ville give gigantisk jubel i Danmark.

Piller mod farligt vand
Der findes også andre farer for sejlerne end bare nerver, fx fra vandet, de sejler i, som er stærkt forurenet.
-Flere sejlere har allerede været syge under træningsopholdet, enten på grund af vandet eller maden. Man ved det ikke præcis, forklarer Flemming Ø. Pedersen, kommunikationschef i Dansk Sejlunion.
Faren fra det bakteriefyldte vand er dog noget, der bliver taget meget alvorligt, og Team Danmark har derfor været i gang med at udvikle nogle særlige bakteriepiller, som skal hærde sejlerne i forhold til de fremmede bakterier. Team Danmark-direktør Lone Hansen håber, at bakterie-pillerne kan give danskerne en fordel under OL, skriver dr.dk.
– Vi ved, at der er en øget risiko for infektioner for sejlerne og roerne i vandene i Rio. Med de her piller kan vi hos atleterne udvikle en bakterieflora, der er stærk og styrker dem mod udefra kommende bakterier, siger Lone Hansen.
Team Danmark-lægen Thøger Persson Krogh har været involveret i bakterieprojektet, og han vurderer, at det kan få afgørende betydning for de danske sejlere og roere.
– Der er mange, der bliver syge dernede. Man kan med det blotte øje se, at vandet er møgbeskidt. Det er svært at undgå, at vandet sprøjter op, når man sidder i båden. Det kan man ikke undgå, siger Thøger Persson Krogh. Hvis det bakteriefyldte vand trænger ind i kroppen, kan det få alvorlige konsekvenser for de danske sejlere og roere.
– Man risikerer at blive syg og sengeliggende, og i sidste ende kan man måske ikke deltage i konkurrencerne. Så det er alvorligt, siger Thøger Persson Krogh.

Skyderi ved havnen
Der er flere farer end bakteriefyldt vand, når man træner i Rio. Eksempelvis har sejlerne oplevet et skyderi, hvor sejlere løb for livet. Det skete efter et banderelateret opgør i Niteroi, der er et byområde i tilknytning til Rio de Janeiro. Skuddene var dog rettet mod bandemedlemmer og en person fra bandemiljøet blev dræbt. Siden er sikkerheden i området blevet opgraderet, oplyser en oberst via den danske ambassade.
Sejlerne skal heldigvis bo tæt på OL-havnen for at mindske transport og udfordringer af den ene og anden art, har DIF bestemt. Det gælder også for roere og kajakroere, der ligesom sejlerne, slipper for en transporttid på to timer, som det havde taget, hvis de var blevet indkvarteret i OL-byen, hvor de øvrige OL-udøvere bor. Rio er fem timer efter Danmark, så når første start går den 8. august klokken 13 lokal tid, går TV2 med kendisserne Mikkel Beha og sønnen Emil på klokken 18 dansk tid assisteret af den tidligere 49er-sejler Jonathan Bay, som er kendt for at sige sin mening. Og sejlerne er klar til de kritiske spørgsmål, de har nemlig været til medietræning med kommunikationsbureauet Mannov.

Nacra 17 – Allan Nørregaard og Anette Viborg – medaljefavoritter Nacra 17-duoen vandt VM-sølv i år og har derfor en chance for at komme på podiet i Rio. Allan Nørregaard er ekstrem erfaren i OL-sammenhæng. I 2012 vandt han OL-bronze i 49er med Peter Lang. Han har tidligere sejlet Tornado og forsøgte at udtage katamaranen til OL i 2008. Det lå derfor lige for at han skiftede til Nacra 17eren efter OL i 2012. Her danner han duo med Anette Viborg, der har vist sig som en driftsikker gast i klassen, hvor der skal sejles mand og kvinde. De to sejlere leverede matchrace mod Lin Cenholt og Christian Peter Lübeck, der blev noget irriteret over den del, dog ikke værre end at Lin Cenholt vil være holdets træner til OL i Rio. Duoens højdepunkt var VM-sølv i år. Derfor er Nørregaard og Viborg favoritter til en OL-medalje. DATABOKS: Nacra 17 fra 2011 Længde 5,25 m Bredde 2,59 m Vægt 142 kg Sejlareal 18,45 m2 Besætning Rorsmand Allan Nørregaard, 35, Kolding Sejlklub Gast Anette Viborg, 26, Horsens Sejlklub

Nacra 17 – Allan Nørregaard og Anette Viborg – medaljefavoritter

Allan Nørregaard og Anette Viborg har haft en stejl indlæringskurve det seneste år, da Anette Viborg er ny gast om bord.
Allan Nørregaard er ekstrem erfaren i OL-sammenhæng. I 2012 vandt han OL-bronze i 49er med Peter Lang. Han har tidligere sejlet Tornado og forsøgte at udtage katamaranen til OL i 2008. Det lå derfor lige for at han skiftede til Nacra 17eren efter OL i 2012. Her danner han duo med Anette Viborg, der har vist sig som en driftsikker gast i klassen, hvor der skal sejles mand og kvinde. De to sejlere leverede matchrace mod Lin Cenholt og Christian Peter Lübeck, der blev noget irriteret over den del, dog ikke værre end at Lin Cenholt vil være holdets træner til OL i Rio. Duoens højdepunkt var VM-sølv i år. Derfor er Nørregaard og Viborg favoritter til en OL-medalje.

49erFX – Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen – medaljefavoritter

Katja Salskov-Iversen, tv., er en bomstærk gast og Jena Mai Hansen har nerver af stål.
Hellerup-duoen Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er blevet bedre og bedre. Mange havde ellers set, at det var de dobbelte europamestre fra Aarhus, Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, der ville snuppe OL-billetten, men OL-udtagelsen viste at Hellerup-sejlerne havde langt mere is i maven. I år kulminerede det med EM-guld til holdet, der må betegnes som favoritter til at snuppe en OL-medalje, endda i guld. Deres træner Peter Hansen er virkelig erfaren og kan tage en stor del af æren for, at duoen bliver ved med at udvikle sig.

49er - Jonas Warrer og Christian Peter Lübeck – svage medaljefavoritter. 49er-sejlerne Warrer og Lübeck er outsidere til medaljer efter kun syv måneder på samme båd, hvor andre besætninger har trænet sammen i flere år før OL. Lübeck, tv., og Warrer mangler tid i båden sammen, men Warrer har før vundet OL-guld. Aarhus-sejler Jonas Warrer vandt OL-guld i 2008 i Qingdao i Kina med Martin Kirketerp i 49er. I 2012 forsøgte han også at blive udtaget til OL, men tabte. Nu er landsholdets ældste sejler, med sine 37 år, atter udtaget, og stiller op sammen med Christian Peter Lübeck, der først kom om bord i det tidlige forår. Forinden fyrede han gasten Anders Thomsen, som han ellers havde vundet VM-sølv med i 2014 i Santander i Spanien. Kemien imellem de to sejlere var elendig, når de var på land, noget begge sejlere var enige om. Nu har Jonas Warrer fået sejlerglæden tilbage med verdensklassegasten Christian Peter Lübeck. Og de to har leveret flotte resultater ved World Cup-stævner og på en god dag, kan de snuppe en OL-bronzemedalje. Guldet er allerede reserveret til de mangedobbelte verdensmestre fra New Zealand. DATABOKS: 49er fra 1995 Længde 4,99 m Bredde 2,90 m Vægt 130 kg Sejlareal 21,2 m2 Besætning Rorsmand Jonas Warrer, 37, KDY Gast Christian Peter Lübeck, 25, KDY/Hellerup Sejlklub

49er – Jonas Warrer og Christian Peter Lübeck – svage medaljefavoritter

Aarhus-sejler Jonas Warrer vandt OL-guld i 2008 i Qingdao i Kina med Martin Kirketerp i 49er. I 2012 forsøgte han også at blive udtaget til OL, men tabte. Nu er landsholdets ældste sejler, med sine 37 år, atter udtaget, og stiller op sammen med Christian Peter Lübeck, der først kom om bord i det tidlige forår. Forinden fyrede han gasten Anders Thomsen, som han ellers havde vundet VM-sølv med i 2014 i Santander i Spanien. Kemien imellem de to sejlere var elendig, når de var på land, noget begge sejlere var enige om. Nu har Jonas Warrer fået sejlerglæden tilbage med verdensklassegasten Christian Peter Lübeck. Og de to har leveret flotte resultater ved World Cup-stævner og på en god dag, kan de snuppe en OL-bronzemedalje. Guldet er allerede reserveret til de mangedobbelte verdensmestre fra New Zealand.

Finn – Jonas Høgh-Christensen - medaljefavorit. Jonas Høgh-Christensen har igen været god til at udvikle grej og tog VM-sølv i år. Finn-jolle-sejler Jonas Høgh-Christensen vandt OL-sølv i 2012. Vi tror på OL-bronze i Rio! BådNyt mødte også Jonas Høgh-Christensen ved OL i Grækenland i 2004. Her sejlede han godt, men noget nervøst og væltede desværre og sluttede langt fra medaljerækkerne. Han væltede også ved OL i 2012, hvad der sandsynligvis kostede ham OL-guldet. Den erfarne Finnjolle-sejler sikrede sig dog en sølvmedalje, efter at have holdt mere end to års pause, indtil han atter meldte sig ind i OL-kampen. Trods en tung start i 2015 og i starten af 2016, ser det igen lovende ud, da den dobbelte verdensmester i klassen, tog en VM-sølvplads i foråret. Den karismatiske OL-sejler er derfor medaljefavorit. Guldet er reserveret verdensmesteren Giles Scott fra England. Vi tror på OL-bronze til Høghen, som han kaldes i sejlerkredse. DATABOKS: Finn fra 1949 Længde 4,5 m Bredde 1,5 m Vægt 107 kg Sejlareal 10,2 m2 Besætning Jonas Høgh-Christensen, 35, KDY

Finn – Jonas Høgh-Christensen – medaljefavorit

BådNyt mødte også Jonas Høgh-Christensen ved OL i Grækenland i 2004. Her sejlede han godt, men noget nervøst og væltede desværre og sluttede langt fra medaljerækkerne. Han væltede også ved OL i 2012, hvad der sandsynligvis kostede ham OL-guldet. Den erfarne Finnjolle-sejler sikrede sig dog en sølvmedalje, efter at have holdt mere end to års pause, indtil han atter meldte sig ind i OL-kampen. Trods en tung start i 2015 og i starten af 2016, ser det igen lovende ud, da den dobbelte verdensmester i klassen, tog en VM-sølvplads i foråret. Den karismatiske OL-sejler er derfor medaljefavorit. Guldet er reserveret verdensmesteren Giles Scott fra England. Vi tror på OL-bronze til Høghen, som han kaldes i sejlerkredse.

Michael Hansen er landsholdets ukendte Laser-sejler, men OL skal udvikle ham, da OL er noget helt særligt at sejle, hvor mange har nerver på. Michael Hansen træner til dagligt i Aarhus men sejler for Fredericia Sejlklub. Team Danmark, DIF og Dansk Sejlunion går efter medaljer, men det bliver ikke med den 26-årige ingeniørstuderende fra Aarhus, Michael Hansen, der er et totalt ubeskrevet blad i dansk OL-sejlsport. Han befinder sig da også i en af OL-klassernes hårdeste felter. Michael Hansen, der har kæmpet sig op til sin kampvægt på 82 kilo, slutter et sted i 20erne er vores bud, men uanset placeringen giver OL rigtig god mening for sejleren, der høster god og brugbar erfaring i det ofte nervøse OL-game, hvor der er stor prestige i at vinde. DATABOKS: LASER Længde 4,23 m Bredde 1,37 m Vægt 59 kg Sejlareal 7,06 m2 Besætning Michael Hansen, 26, Fredericia Sejlklub

Laser – Michael Hansen – langt fra top ti

Michael Hansen træner til dagligt i Aarhus men sejler for Fredericia Sejlklub. Team Danmark, DIF og Dansk Sejlunion går efter medaljer, men det bliver ikke med den 26-årige ingeniørstuderende fra Aarhus, Michael Hansen, der er et totalt ubeskrevet blad i dansk OL-sejlsport. Han befinder sig da også i en af OL-klassernes hårdeste felter. Michael Hansen, der har kæmpet sig op til sin kampvægt på 82 kilo, slutter et sted i 20erne er vores bud, men uanset placeringen giver OL rigtig god mening for sejleren, der høster god og brugbar erfaring i det ofte nervøse OL-game, hvor der er stor prestige i at vinde.

Laser Radial – Anne-Marie Rindom - medaljefavorit Årets Sejler 2015 i Danmark, Anne-Marie Rindom, vandt VM i 2015 i Laser Radial. Anne-Marie Rindom ser ikke sig selv som medaljefavorit, men det gør BådNyt. Anne-Marie Rindom, der de seneste måneder har sat sit idrætsstudie på Aarhus Universitet på standby, blev verdensmester i 2015 og har siden vundet flere store stævner. Hun er myreflittig, bomstærk og har en god analytisk sans. Hun fortæller selv at hendes kontante træner fra Polen, Piotr Wojewski, er årsagen til hendes fremgang. - Når vi klager over for meget farttræning, så forlænger hun træningen, fortæller Anne-Marie Rindom, som mener at en kinesisk eller hollandsk sejler er de bedste bud på OL-guldmedaljevindere, men på BådNyt tror vi på, at danskeren kan sejle metal hjem, også i fineste karat. DATABOKS: Laser Radial Længde 4,23 m Bredde 1,37 m Vægt 59 kg Sejlareal 5,75 m2 Besætning Anne-Marie Rindom, 25, Horsens Sejlklub

Laser Radial – Anne-Marie Rindom – medaljefavorit

Anne-Marie Rindom ser ikke sig selv som medaljefavorit, men det gør BådNyt. Anne-Marie Rindom, der de seneste måneder har sat sit idrætsstudie på Aarhus Universitet på standby, blev verdensmester i 2015 og har siden vundet flere store stævner. Hun er myreflittig, bomstærk og har en god analytisk sans. Hun fortæller selv at hendes kontante træner fra Polen, Piotr Wojewski, er årsagen til hendes fremgang.
– Når vi klager over for meget farttræning, så forlænger hun træningen, fortæller Anne-Marie Rindom, som mener at en kinesisk eller hollandsk sejler er de bedste bud på OL-guldmedaljevindere, men på BådNyt tror vi på, at danskeren kan sejle metal hjem, også i fineste karat.

RS:X mænd – Sebastian Fleischer – måske i top ti Sebastian Fleischer tager til sit andet OL. Desværre er der ikke noget RS:X-miljø i Danmark, da der kun er ganske få der sejler på OL-brættet. Den unge KDY-surfer Sebastian Fleischer har udviklet sig en del det sidste år. Sebastian Fleischer var til OL første gang i Weymouth i en alder af 18 år. Her samlede han erfaring med en 29. plads, helt i bunden. Siden er KDY-sejleren vokset gevaldigt med opgaven efter samarbejde med udenlandske RS:X-surfere, da der ikke er andre i Danmark der matcher ham tilnærmelsesvis. Og sidste år rykkede han pludselig tæt på verdens top 10, hvilket gjorde, at han for første gang fik en anstændig støtte fra Dansk Sejlunion. Men medalje får den unge surfer næppe. Vi gætter på en 9. plads.

RS:X mænd – Sebastian Fleischer – måske i top ti

Den unge KDY-surfer Sebastian Fleischer har udviklet sig en del det sidste år.
Sebastian Fleischer var til OL første gang i Weymouth i en alder af 18 år. Her samlede han erfaring med en 29. plads, helt i bunden. Siden er KDY-sejleren vokset gevaldigt med opgaven efter samarbejde med udenlandske RS:X-surfere, da der ikke er andre i Danmark der matcher ham tilnærmelsesvis. Og sidste år rykkede han pludselig tæt på verdens top 10, hvilket gjorde, at han for første gang fik en anstændig støtte fra Dansk Sejlunion. Men medalje får den unge surfer næppe. Vi gætter på en 9. plads.

RS:X kvinder – Lærke Buhl Hansen – med for at lære. Aarhus-sejler Lærke Buhl-Hansen kæmper uden særlig støtte fra Dansk Sejlunion og har derfor startet sin egen indsamling. Lærke Buhl-Hansen vil få vigtig erfaring fra OL, men medaljer får hun næppe. Lærke Buhl Hansen er landsholdets mindst kendte og mindst støttede sejler. Aarhus-sejleren, der til dagligt læser til ingeniør, har da også for længst startet en privat indsamling. Noget der gav pote, da hun ved VM i Oman fik kvalificeret en dansk, kvindelig RS:X-surfer til OL. Aarhus-surferen er med for at samle erfaring. Vi vil æde en gammel sejlerhat på, at hun ikke får medaljer i Rio. DATABOKS: RS:X Længde 2,86 m Bredde 0,93 m Vægt 15,5 kg Sejlareal Kvinder 8.5 m2 Mænd 9,5 m2 Besætninger Lærke Buhl-Hansen, 24, Aarhus Sejlklub Sebastian Fleischer, 22, KDY

RS:X kvinder – Lærke Buhl Hansen – med for at lære

Lærke Buhl-Hansen vil få vigtig erfaring fra OL, men medaljer får hun næppe. Lærke Buhl Hansen er landsholdets mindst kendte og mindst støttede sejler. Aarhus-sejleren, der til dagligt læser til ingeniør, har da også for længst startet en privat indsamling. Noget der gav pote, da hun ved VM i Oman fik kvalificeret en dansk, kvindelig RS:X-surfer til OL. Aarhus-surferen er med for at samle erfaring. Vi vil æde en gammel sejlerhat på, at hun ikke får medaljer i Rio.