Formula 18’ren er en to-mands 18 fods katamaran med i alt 42kvm sejl. Her er det Theis Larsen og Philip Colind, en af 10 danske deltagere.
Formula 18’ren er en to-mands 18 fods katamaran med i alt 42kvm sejl. Her er det Theis Larsen og Philip Colind, en af 10 danske deltagere.

F18 World Championship begynder lige om lidt

801

Verdensmesteren skal findes i Vallensbæk

  • 8.-15. juli er Vallensbæk Sejlklub vært for Formula 18 World Championship 2017
  • Det bliver en af de største kapsejladser i klubbens historie
  • 140 katamaraner fra 22 lande skal dyste om verdensmesterskabet
  • 80 frivillige skal hjælpe med afviklingen
  • Der er skabt ekstra parkeringsplads til deltagere og tilskuere

Af redaktionen

Nedtællingen er begyndt. Dag for dag nærmer vi os en af mest opsigtsvækkende begivenheder i dansk sejlsport, når der afholdes World Championship for F18 katamaraner i Vallensbæk syd for København.

F18 er en fuldblods racerbåd, der kan opnå en fart af 25-30 knob! Den er seks meter lang og har et samlet sejlareal er 42 kvm. Den blev bygget af professionelle bådebyggere i begyndelsen af 1990’erne. Men alle katamaraner, som opfylder de grundlæggende design-specifikationer, kan deltage i Formula 18-løbene, også hjemmebyggede.

Derfor vil man også kunne se flere forskellige modeller dyste, når verdensmesterskabet løber af stablen om få dage. Eksempelvis: Phantom, C2, Capricorn, Hobie Tiger, Hobie Wildcat og Nacra Infusion. Alle opfylder de umiddelbart kravene til F18 regattaer.

Kenneth Bøggild (th) sammen med Olivier Bouyon, præsident for F18 International og Penny Wyon, formand for F18 Danmark.
Kenneth Bøggild (th) sammen med Olivier Bouyon, præsident for F18 International og Penny Wyon, formand for F18 Danmark.

– 140 både fra i alt 22 lande er foreløbig tilmeldt, fortæller formand for Vallensbæk Sejlsportsklub, Kenneth Bøggild, der ser frem til at levere et storslået race. Sammen med 80 frivillige skal han sørge for, at alt går op i en højere enhed, og at løbene afvikles under størst muligt sikkerhed.
– Vi producerer jævnligt store stævner i Vallensbæk Sejlklub, men til dette VM har vi skiftet et gear op og løftet ambitionen på alle fronter, siger Kenneth Bøggild.

Der er skabt ekstra plads omkring sejlklubben og i Strandparken for at skaffe plads til biler, både, trailere og camping for de mange gæster og deltagere. Og det er ikke kun på landjorden, at man har haft travlt:
– At håndtere 140 både på vandet er krævende. Sammen med sponsorer og Dansk Sejlunion har vi udviklet et helt nyt koncept omkring sikkerhed, som jeg er sikker på vil danne skole for fremtidige store stævner i Danmark. Det glæder vi os til at præsentere, siger Kenneth Bøggild.

En af sponsorerne er Carlsberg Nordic, alkoholfri øl. Man er vel sportsmand.
En af sponsorerne er Carlsberg Nordic, alkoholfri øl. Man er vel sportsmand.

20 RIB’s skal styre linjer og trapezbaner. Selvom bådene bliver inddelt i flere felter, skal banerne være ret store. En Formula 18 katamaran sejler snildt 12 knob på kryds, og det skal indregnes i bane- og linjelængder.

Specielt for denne bådtype er den asymmetriske spinnaker, som betyder ekstra fart. For at sikre konkurrencedygtighed for de tunge besætninger har man indført et udligningssystem, hvor letvægtsbesætninger er forpligtet til at sejle med mindre fok og spiler.

Her kan du se de basale designspecifikationer til F18:

Længde         5,52 meter/18 fod
Bredde          2,60 meter
Storsejl          17,0 kvm
Fok                3.45 / 4.15 kvm
Spinnaker      19.00 / 21.00 kvm
Mastelængde 9100 mm.

Stævnet starter den 7. juli og varer til den 15. juli.

Læs mere på: http://www.f18worlds2017.dk/