Nye afgifter kan betyde færre sejlere

Sommertur i Danmark: Frederikshavn

998

Frederikshavn har mange spændende seværdigheder fra mere end 500 års aktiv maritim historie. Nord for byen ligger Nordeuropas eneste palmestrand med fine bademuligheder, og alt kan nås på cykel eller med bybus.

To marinaer

Frederikshavn har to marinaer, Frederikshavn Marina i den sydlige ende af byen og Rønnerhavnen nord for byen. Frederikshavn Marina ligger tæt på byen med gode indkøbsmuligheder, spisesteder m.m. På selve havnen er der badehus, legeplads, grillplads samt en restaurant, og lidt nord for havnen er der en hundeskov. Der kan tankes diesel på havnen.

Frederikshavn Marina

Frederikshavn Marina er en moderne og familievenlig havn med fine faciliteter. Der er gratis trådløst internet, og i klubhuset er sejlerstuen åben for gæstesejlere. Udenfor er der et stort familievenligt område med borde, bænke, grill-faciliteter og legeplads. Som noget nyt, er der gratis lånecykler og døgnåben dieselautomat.

Rønnerhavnen

Hvor Frederikshavn Marina er en aktiv erhvervshavn, er der lidt mere ro på i Rønnerhavnen. Rønnerhavnen er beliggende ca. 1,5 sømil nord for Frederikshavn med øgruppen Hirsholmene mod øst. Havnen er omkranset af røde træhuse og har naturlegeplads og restaurant. På ydersiden af molerne findes en børnevenlig sandstrand. På stranden mod syd er der noget så eksotisk som en palmestrand – hvert år i maj måned fyldes stranden med importerede hørpalmer fra Italien. Stranden ligger i cykelafstand fra Frederikshavn og har beachvolleybaner og iskiosk med is og kaffe. På selve Rønnerhavnen er der restaurant, indkøbsmulighed, legeplads, diesel m.m.

Fra stenalder til vikingetid

Området i og omkring Frederikshavn har været beboet i tusindvis af år, og der er tegn fra stenalder til vikingetid i landskabet, der omkranser byen. Frem til ca. 1818 blev området kaldt Fladstrand, men i 1810-12 beslutter den danske stat at anlægge en rigtig havn. Byen bliver opkaldt efter kong Frederik VI, Frederikshavn, og den får også købstadsrettigheder.

En del af Atlantvolden

Under 2. verdenskrig var byen en del af tyskernes Atlantvold, der startede i Frederikshavn og gik nordpå rundt om Grenen ved Skagen og videre ned langs den jyske vestkyst. Der er stadig masser af levn fra den tid.

Ved Pikkerbakken, en bakke på 71 meter over havet, ligger Bangsbo Fort, hvor tyskerne opførte det største samlede anlæg ved Frederikshavn. Her kan du besøge tre af kystbatteriets skytsbunkere med næsten intakte 15 cm kanoner fra artilleriskibet Niels Juel.

Middelalderskib og modstandsmuseum

Ud over levn fra 2. verdenskrig kan Bangsbo bl.a. byde på en botanisk have, Bangsbo Museum med Ellingå-skibet fra 1163, Det Jyske Modstandsmuseum, en naturlegeplads og en børnebunker, hvor 2. verdenskrig bliver formidlet for børn. Læs mere om de mange muligheder, Frederikshavn kan byde på i sommerhalvåret på visitfrederikshavn.dk.

Tag en tur til Hirsholmene

Frederikshavn er i dag en travl handelsby med færgeruter til Norge og Sverige, og ikke mindst en lille færge med dagture til Hirsholmene. Her må hunden (og katten) ikke komme med. Hirsholmene består af otte øer, hvoraf den ene har en lille havn og er beboet. Se sejlplan på seadog.dk.

Frederikshavn Marina

57°25,5’N 10°31,8’E
Havnen, der ligger ca. 0,3 sm S for Frederikshavn Flådehavn, må kun benyttes af lystfartøjer. Dybgang ca. 2,5 meter. Dybderne i havnen er usikre på grund af sandvandring.
Faciliteter: Slæbested. En 8-tons kran. Tømningsanlæg for kemiske toiletter. Tog og posthus 2 km. Apotek 2,5 km.
Havnekontor: Tlf. 9843 2856
Hjemmeside: frederikshavnmarina.dk

 

Lige syd for Frederikshavn Marina ligger en vaskeægte palmestrand, med beachvolley og iskiosk. Foto: Toppen af Danmark
Lige nord for Frederikshavn Marina ligger en vaskeægte palmestrand, med beachvolley og iskiosk. Foto: Toppen af Danmark

Rønnerhavnen

57°27,9’N 10°32,2’E
Havnen ejes af Frederikshavn Kommune og administreres af Rønnerhavnsforeningen. Havnen er beliggende midtvejs mellem Frederikshavn og Strandby. Dybden i indsejlingen er 2 m. Største skibe, der kan anløbe havnen: Længde ca. 11 m, bredde 3,5 m og dybgang 1,8 m. Indsejlingen er 12 m bred. Havnen kan kun besejles om dagen.
Faciliteter: Vand ved alle broer. Diesel fra tank. En 4-tons kran. Apotek, bank, frisør, færgeforbindelse, posthus samt turistinformation 2,5 km.
Havnekontor: Tlf.: 9843 1088
Hjemmeside: roennerhavnen.dk