Hamburgsund – midt på Alfarvej

2513

Et sund er bare særligt med sin livlige trafik af både, og i Hamburgsund ligger du midt i sejlrenden. Prøv kabelfærgen, og nyd natur og badesteder på Hamburgö. Glæd dig selv med gode vaffelis, og fyld båden nemt med basis-indkøb, frisk fisk og nybagt brød på fastlandet.

Hamburgsund er nem at stoppe ind ved, for du kommer simpelt hen lige igennem, når du følger Bohusläns E6’er for sejlere. Vi sejlede ind fra Väderöerne for at fylde køleboksen op efter dage på skær i forrygende vejr. Byen er hyggelig, selv om den er knap så pittoresk som de mere hypede svenske skærgårdshavne. Det gjorde heller ikke noget, at vi kunne være i læ, mens en stiv kuling fløj forbi. Så vi besluttede at ligge over og undersøge såvel fastlandssiden som Hamburgö, der er forbundne med en gratis kabelfærge.

Du kan lægge til ved begge sider af sundet. Begge steder kan du ligge langskibs eller ved pæle og ved marinaen ved flydebroer og y-bomme, så alt i alt er det til at finde en plads, selv om der er godt fyldt op.

Pipershuset er det hele værd
Vel ankommet kunne man egentlig bare sidde og nyde underholdningen i sundet og holde øje med, om de sejlende når at holde tilbage for kabelfærgen, der sejler i pendulfart over det smalle sund. Men når man er selvstændig, så kan almindelig god telefon-forbindelse og gratis internet være en eftertragtet vare. En hurtig osetur rundt i byen viser, at der er god forbindelse ved Pipershuset på torvet, og så bliver vi nødt til at smage deres store vaffelis, som viser sig at være alle pengene og den lange ventetid værd. Nu laver de tilfældigvis også god kaffe og bager lækkert brød, som alt sammen viser sig at være lige noget for en skrupsulten og svært espresso-trængende sejlerfamilie. Pligt og fornøjelse bliver overstået i skøn forening. En god start. Selv om vi gerne besøger Pipershuset dagligt, så er en beslutning taget i løbet af denne ferie. Livet er for kort til dårlige forbindelser. Fremover sejler vi med Net1, så vi kan bestemme vores forbindelse selv!

Hamburger-øen
På en overligger-dag er der ekstra tid til oplevelser i land, og udflugten skulle derfor ske meget eksotisk med kabelfærgen over til Hamburgö. Det er et svært valg, da vejen deler sig ret efter færgen, for skal vi direkte mod det dragende sted ”Vend igen” eller tværs over øen? Vi beslutter at starte med et opkryds, så det bliver mod vinden tværs over øen og kurs mod Boviken. En dejlig tur, og ovre på vestsiden er der feriestemning og et skønt område med græsenge, klipper og badesteder, som godt nok ikke er egnet til stærk vestenvind. Vi har høje forventninger, da vi finder ”Elefantstien”, men den viser sig at være en mere almindelig menneskesti. Vi når ud på nordspidsen og til ”Vend igen”, som må være på listen over de sejeste stednavne. Navnet giver mening, for vejen ender i det blå, hvis ikke du vender om. Vi finder her – sammen med en hel del andre – dagens bedste bud på et badested i læ og får et dyp i den lille lagune her ved den nordlige indsejling til Hamburgsund. På hjemvejen trasker vi forbi den store kirke, der nok må vidne om, at byen har været et driftigt sted og faktisk var meget betydningsfuld i vikingetiden. Vi har fundet ud af, at Hamburgö er fin – og så stor, at vi på gåben kun har nået en lille bid og derfor formentlig har en hel del til gode, da vi hopper på kabelfærgen for at komme den korte rejse hjem til fastlandet igen.

Hamburgere og en god handel
Ud over behovet for læ så var der jo ved at være lavvande i diverse stuverum, og heldigvis ligger den store købmand i nærmest sail-in afstand, så det er nemt at fylde op med vådt og tørt. Byen rummer også et par restauranter, og ved værftet ligger et godt gemt pizzeria, som eftersigende er fremragende. Vi når ikke at prøve nogen af stederne af, for da jeg først har været inde i den gedigne fiskehandel, så har jeg flere favoritmenuer i tankerne. Og i min bog kan man altså få rigtig meget god fisk for en pizzas penge. Men nu er det blevet ruskevejr, og vi lader os friste til at smage det lokale ”kyst-kød” og inspirere af byens navn: Vi skal da lave hamburgere af lokalt kød og bagerens gode boller! Så sådan bliver det – og det bliver godt.

Sundt og godt
Efter det solide måltid er der stadig gode ben og stemning for en aftentur op ad bjerget bag byen. Vi finder stenbruddet, hvor man kan læse om de barske forhold for stenhuggerne. Der er også skilte, som viser til Hornbore by med et væld af vikingeaktiviteter, men vi er ikke i vikingehumør lige nu. Til gengæld er vi glade og mætte af det hele og beslutter at gå hjem for at battle videre i Almas hjemmelavede Tegn og Gæt. Vi ender hyggeligt nede om læ, mens det piber udenfor. Hamburgsund har været sundt og godt for os. Nu skal det bare blæse forbi, så vi kan sejle sydover næste morgen. Og det gør det.

Tekst og foto Malene Gude