Labre laguner og lange lyse nætter

2514

Lagunejagt, naturrigdom, røverhistorier og fælles grill med formidabel udsigt – på Ramsö er livet enkelt og godt. Det er netop derfor, vi elsker øen højt mod nord.

I de lange lyse sommernætter byder badegæster gerne velkommen ved indsejlingen til den lille, fredelige havn på Ramsö. Her er bare stille, og du vil opdage, at en af grundene er, at her er motorfrit, da vejnettet består af græsstier. De 22 postkasser på kajen vidner også om den sparsomme bebyggelse på øen. Den lille havn byder ikke på service såsom toilet, bad, tøjvask eller indkøb. Faktisk findes der ingen indkøbsmuligheder overhovedet på denne lille ø og heller intet vand. Til gengæld har du få meter til et havbad i det reneste lækre Kosterhav og en sjælden enkel og uspoleret oplevelse i vente her, kort før svensk farvand møder norsk.

Lagunejagt ad græsstier
Ramsö har fantastiske udsigter fra højderyggen af granit og kiler af frodige engdale – og så genialt skabt, at det er til at finde en lille lagune at bade i stort set uanset vindretning. Det er bare at begive sig ud ad de græsklædte stier ind mellem gamle træhuse, klipper, valmuer, kaprifolier og nå ja, brændenælder. Du kommer ganske tæt mellem husene, og så kan man jo få sig en sludder undervejs. I år har der været usædvanlig tørt på øen, og da hvert hus har egen brønd med begrænset mængde ferskvand, har saltvandssæbe og havbade været flittigt brugt, fortæller en af de faste sommerhusgæster gennem mange år, mens hun nusser om sine krydderurter.
Hist og her står et beskedent træskilt i græsset og viser vej, men selv om øen ikke er stor, er det faktisk muligt at fare uskyldigt vild. På den måde kan man finde ’hemmelige’ laguner med fint sand i læ af beskyttende klipper. Og du har lyst til at bade her, for badevandet er et kapitel for sig. Det fås næppe bedre. Klart, rent og ofte ganske lunt, selv om vi er nær den norske grænse. Et sted har jeg læst, at Golfstrømmen stikker en varm finger ind til Kosterhavet, og jeg bilder mig i hvert fald med glæde ind, at det her er den svenske vestkysts Grækenland. Og der er noget om snakken med verdenshavene.

Naturrigdom og røverhistorier
Herligheden ligger på den vestlige kant af den dybe Kosterfjord, og krydser du over sydøst om øen, kan du være heldig at flyde på 247 m vand. Det overgår skalaen på vores ekkolod, og da fjorden står i direkte forbindelse med Nordatlanten, kan man for en stund næsten føle sig på de store have. Den nordatlantiske forbindelse er også årsagen til, at vi sejler på Sveriges salteste vand med en unik undervandsfauna. Faktisk er der mulighed for at støde på hvaler. Så heldige har vi dog ikke været, men sælerne har til gengæld ’været hjemme’.
Nu, hvor fantasien om de store vidder er godt i gang, så synes sagnet om det spanske blod, der løber i Ramsöboerne, ganske plausibel. Det siges nemlig, at en spansk knægt, som eneste overlevende fra et skibbrud ved Pater Noster, flød i land på Sydkoster. Her voksede han sig stor, fik syv sønner og slog sig ned på Ramsö. Vi har dog ikke ved selvsyn kunnet bekræfte de sydlandske aner, men nu om dage er øen også stort set kun befolket af sommergæster.

Nordatlantisk fiskespa
Når du har oset rundt mellem de søde huse og fundet ud til din yndlingslagune, så er der rig mulighed for en god snorkeloplevelse med skaldyr, østers og et udvalg af fisk, der nok kan begejstre en marinebiolog. Det er også godt med en afstressende læsepause i sandet, for man må bare overgive sig til denne plet. Det er svært at tage sig sammen til at liste hjemad igen. Men pludselig kommer en uventet invitation til Almas Nordatlantiske fiskespa, og så må man stikke fødderne ned til en flok uhyre interesserede små fisk, som småbider og måske, måske ikke, udøver den hyper trendy fiskespa i en meget autentisk og übercool udgave. Således afstressede og med forfriskede fødder er vi ved at blive grundigt sultne, så hjemad går det.

Fælles grill med formidabel udsigt
Nu er det ikke sådan, at man behøver at kede sig på øen. Har du lyst til samvær, så ligger den fælles grillplads med forrygende udsigt til Koster, den ørige og lægivende skærgård og med Norge i det fjerne. Her fristes du nemt til at lægge planer for kommende oplevelser i Sydkoster-skærgården, som både er smuk og kendt for at være særdeles svær at navigere rundt i. Du kan også nyde en af feriens måske bedste solnedgange – og heldigvis går solen senere ned heroppe end i København. De ekstra minutter tager jeg glad imod som en form for bonusferie. Kald mig bare tosset, men jeg bliver altså glad i låget af at få sådan en gave.

Rundt om grillpladsen kan de legesyge udforske ’legepladsen’, som hverken har gynger eller svævebane, men udgøres af de omkransende klipper, hyggefiskeri, svømmeture eller en rotur ud for at erobre en af de nærliggende småøer. Inden vi svælger for meget i idyllen, bør det nok lige indsparkes, at den rige natur også gælder for myg og knot – ved solnedgang kan der på kort tid opstå en sand insektfest, som ikke er så sjov for os tobenede.
Det giver sig at selv, de materielt spartanske omgivelser betyder, at du ikke bliver her i dagevis. Men sikke en pause. Så kan du jo altid sejle videre til Koster, Strömstad, Grebbestad eller Fjällbacka, når du skal have fyldt depoterne op med mad, vand og festivitas.
Ramsö har en magisk livgivende ro. Kom glad – og lad endelig øen forblive uspoleret!

ANDUVNING
Havnen ligger på øens nordlige side og er godt beskyttet undtagen for nordlige vinde. Du kan anduve fra syd mellem øen og Ramsökalven og en række skær eller fra nordsiden, hvor du skal holde øje med tometergrunden 400 m nord for havnen. Du ligger langskibs eller med hækanker. Der er tre m dybt langs kajen, men grundt langs hele havnens sydlige side.
Faciliteterne er yderst beskedne. Havnepengene ligeså. God grillplads, til tider vindomsust. Hjertestarter i den gamle telefonboks.

FAKTA OM HAVNEN:
Breddegrad N 58º 50.06
Længdegrad E 11º 03.98
Kort S935.

  • På vej ad græsstier til laber lagune.
  • Lagunelæsning i Sveriges ’græske’ skærgård.
  • Grillpladshygge med integreret naturlegeplads i form af klipper og havbad.
  • Skyggeteater opført på svenskrød trævæg af to gakkede søstre på en klippetop.
  • Lækker og halvdoven spilersejlads over den mere end 200 m dybe Kosterfjord.
  • En meget smuk dag på Ramsö Havn
  • Velkommen til Ramsö.

Tekst & foto Malene gude & Peter kvist