Det nye og største skib i den engelske flådes historie ses her, mens det endnu lå i tørdokken på værftet i Rosyth nord for Edinburgh i Skotland. Der skulle 11 slæbebåde til at bugsere det ud i havet. Foto: Wikimedia
Det nye og største skib i den engelske flådes historie ses her, mens det endnu lå i tørdokken på værftet i Rosyth nord for Edinburgh i Skotland. Der skulle 11 slæbebåde til at bugsere det ud i havet. Foto: Wikimedia

Ny kæmpe på havet

1080

Der skulle 11 slæbebåde til at bugsere den engelske flådes hidtil største krigsskib HMS Queen Elizabeth ud i floden Forth. Det 280 meter lange hangarskib har kostet ca. 25 mia. kroner

Her midt på sommeren har England søsat et gigantisk hangarskib, som det har taget otte år at bygge. På sin jomfrusejlads måtte værftet i Skotland vente på lavvande før det 65.000 ton tunge fartøj kunne knibe sig under flodens bro og fortsætte ud mod Nordsøen.

I de kommende måneder skal HMS Queen Elizabeth i seks uger prøvesejles og foretage øvelser. Skibet er sammen med søsterskibet, HMS Prince of Wales, en del af et forsvarsprogram på seks milliarder pund, der svarer til knap 51 milliarder kroner.

Massiv kritik

Lanceringen af det enorme krigsskib er blevet mødt med kritik i store dele af befolkningen. Selv i dele af militæret, hvor man ifølge The Guardian har beklaget sig over, at den slags højt profilerede projekter sker på bekostning af almindelige flådefartøjer, soldater og luftvåbnet. De stiller også spørgsmålstegn ved, om hangarskibe er utidssvarende og sårbare over for angreb fra stadig mere sofistikerede missiler, skriver avisen.

Den øverstkommanderende for HMS Queen Elizabeth kaptajn Jerry Kyd erkender, at investeringen er meget stor, men som han siger til Sky News: ” Det holder os i Premier League blandt verdens lande”.

Potentielt russisk mål

Talsmanden for den russiske forsvarsminister, generalmajor Igor Konashenkov, har Ifølge BBC også kommenteret hangarskibet: ”I modsætning til Kuznetsov (Ruslands hangarskib på omtrent samme størrelse, red.) der er udstyret med luftforsvars-, antiubåds- og – vigtigst af alt – antiskibs-missilsystemer, så er det britiske hangarskib bare et stort og oplagt maritimt mål.”

Gammelt Windows styresystem

Pressefolk, som var inviteret om bord til en prøvesejlads noterede sig, at besætningen anvendte Windows XP i flyoperationsrummet. XP anses i dag for at være forældet og med mange sikkerhedsbrister. Det forlyder dog, at computersystemet skal opgraderes inden Queen Elizabeth indgår i aktiv tjeneste fra 2020. Søsterskibet har endnu ikke forladt værftet i Skotland.

Fakta:

HMS QUEEN ELIZABETH (STORBRITANNIEN)
Tonnage: 65.000 ton
Længde: 280 meter
Dybgang: 9 meter
Rækkevidde: 10.000 sømil
Fremdrift: To Rolls Royce MT30 gas-turbiner
Flygruppe: 30 JSF Stovl kampfly, 6 EH101 Merlin helikoptere, 4 varslingsfly.
Indsættelse: 2020
Pris: ca. 25 mia. kr.

Kilde: The Guardian, BBC, TV2, JP.