Nyt marinetoilet fjerner dårlig lugt

4420

Ud med den ildelugtende Porta Potty og ind med et nyt tophygiejnisk marinetoilet. En ægte forårs-gør-det-selv opgave, der er ideel at lave før sæsonen for alvor går i gang.

Tillukkede skotter og vinduer bidrager til, at lugten fra toilet, slanger og septiktank spredte sig ud i kahytter og salon. Inden sejlads var timelang udluftning en absolut nødvendighed. Selv de kraftigste kemikalier i opsamlingstanken og hyppige udskylninger på havnens toilet-tømningsplads var ikke nok. Den dårlige lugt blev hængende, og for både søstærke og -svage var det en lidelse som kun havde en løsning – ud med Porta Potty og ind med en moderne toiletløsning. Den gode nyhed er at opgaven er til at klare for den største del af gør-det-selv-folket.

  • 1. Ledninger til 230 volt-spænding i båden skal være beskyttet af en vandtæt aluminiumskappe. Komplette systemer leveres som samlesæt dimensioneret til alle bådstørrelser og kan monteres ligesom princippet i en lyskæde.

Installation
Elektriske toiletter kan blive installeret over og under vandlinjen på både. Den elektriske pumpe kan trække vand ind og samtidig pumpe toiletvand op i en septiktank. Ideen er, at toilettet er koblet på en septiktank, som er installeret over vandlinjen. Derved kan den ved hjælp af gravitation tømmes lovligt på havet eller tømmes af havnens toilet-opsamlingsstation.

Placering i forhold til vandlinjen
Skal toilettet placeres under vandlinjen, er det vigtigt, at vandindtaget til toilettet bliver ført i en sløjfe, som har sit højeste punkt over vandlinjen, også når båden krænger. Oppumpning fra toilet til septiktank skal foregå med sanitetslange monteret i toppen af septiktank. Afløb fra septiktank skal foregå fra bunden af septiktanken ud gennem skroget under vandlinjen.

Det kan et nyt toilet
Det nye toilet er fremstillet i porcelæn, og inddækningen fungerer som fod på dørken. Den skjuler motor og slanger og er rengøringsvenlig. Den elektriske motor er toakslet, så den trækker skyllevand ind og samtidig trykker affaldsvand 1,5 meter op i septiktanken. Motor er monteret med macerator, som med skarpe knive findeler faste bestanddele. Skyllevandsstudsen har udvendigt diameter på  25 mm, og afgangs-studsen har en diameter på 38 mm. Disse mål er vigtige, da de er retningsgivende for, hvilke dimensioner, søventiler, gennemføringer og bøjninger der skal bruges.

Septiktanken er fremstillet i polyethylen er lugt- og gastæt, den findes i mange forskellige størrelser. Tømning fra land kan foregå gennem inspektionsluge eller tømmerør i tanken. Reglerne for installation er som følgende:
Både med nyinstalleret marinetoilet skal have en septiktank som spildevandsopsamler.
Udledning af toiletvand i havne er forbudt.
Havne skal tilbyde at tømme septiktanke.
Septiktanke må tømmes i havet, hvis båden er 12 sømil fra land.

Det er netop nu, mens bådene er på land, at opgaver som kræver skroggennemføringer bør udføres så båden er klar til sejlads, når foråret kommer.

Af Torsten Rasmussen