"Keelcrab” er en undervandsrobot, som kravler ned og renser bunden og siderne på din båd.

Robot renser bådens skrog

3385

”Keelcrab” er en undervandsrobot, som kravler ned og renser bunden og siderne på din båd. Den sælges med stor succes.

Et italiensk firma har netop lanceret en undervandsrobot som, hvis den er god, kan lette vedligeholdelsesarbejdet gevaldigt for lystsejlere. Den såkaldte Keelcrab er designet til automatisk at udføre rengøring og inspektioner af skroget under vandet. Det betyder, at man i flere omgange kan spare at hive båden på land i tørdok eller arbejde med dykkerudstyr i havnen, når bunden skal renses for slim, alger og anden begroning.

Keelcrab klar til aktion. Den kan forsynes med en pose til opsamling af affaldet under rensningen, så man skåner havmiljøet.
Keelcrab klar til aktion. Den kan forsynes med en pose til opsamling af affaldet under rensningen, så man skåner havmiljøet.

Bådnyt har ikke haft lejlighed til at teste den nye opfindelse, men ifølge producenten, så bliver ’kølkrabben’ revet væk. Man må forudbestille, og ventetiden er i dag ca. tre måneder.

Firmaet bag robotten er en ung italiener Fabio Terzaghi. Hans firma KeelCrab Sail One startede projektet på en hjemmeside for fundraising og modtog frivillige bidrag til at udvikle den maritime robot. Se mere på hjemmesiden via dette link.

Design og funktion er blevet udviklet siden 2010 fra eksisterende algerensere, man bruger i fisketanke. For et par år siden var den første prototype klar. Den blev udlånt til en professionel yacht-producent, der over en toårig periode kom med input til, hvordan man kunne forbedre produktet. I juli måned i år blev den færdige robot så sendt ud på markedet.

Den elektriske Keelcrab styres ved hjælp af en kabelbaseret fjernbetjening, hvor man kan følge arbejdet som en streamingvideo på en skærm.
Den elektriske Keelcrab styres ved hjælp af en kabelbaseret fjernbetjening, hvor man kan følge arbejdet som en streamingvideo på en skærm.

Keelcrab er hovedsagligt udviklet til rengøring af sejlbåde (af enhver størrelse), yachts og maxi-yachts med det formål at vedligholde skroget og forlænge dets levetid. Robotten suger sig fast ved hjælp af en turbine med propeller, der drives af en elektrisk motor, som udfører den dobbelte funktion at holde robotten fastgjort til skroget og fjerne algebelægninger. Og den kan rulle af sted i alle retninger med sine roterende gummibørster. Dette ses bedst på videoen her.

Bestilling af en Keelcrab kan foretages på hjemmesiden Indiegogo.com. Leveringen vil tidligst kunne ske fra januar 2018. Der køres endnu tilbud med 20 procents rabat, hvilket giver en pris på 2119 euro. Der er forhandlere i flere europæiske lande bl.a. Italien, Grækenland, Frankrig, England, Sverige og Færøerne og Island. www.keelcrab.com

TEKNISKE DATA:

  • Vægt:  9,5 Kg
  • Længde: 42,5 cm
  • Bredde:  42,5 cm
  • Højde:  32 cm
  • Effektivitet:  1,5 m² per minut

Ifølge denne Facebookside, så får Keelcrab 4,4 ud af 5 stjerner fra 48 anmeldelser.

Gem

Gem