Sådan sørger du for at spilerstagens skødenæb udløser perfekt

2662

Hektiske manøvre kræver godt grej, som kan holde. Undgå hujen og råben, og sørg for, at spilerstagens skødenæb udløser perfekt. Se her, hvordan vi fik den gamle spilerstage til at fungere optimalt igen.

Gode manøvrer rundt om kapsejladsmærkerne kræver, at grejet virker godt. Spileren skal op, og det kan ikke gå hurtigt nok. Spilerstagen er klar og ak! Skødet falder ud af næbbet, og det hele klapper sammen.

Det kan undgås; smøring, massering og udskiftning er en del af arbejdet, som skal gøres, når båden skal være velsejlende. Skift til ny spilerstage er en mulighed, og den vil fungere fint et stykke tid. Alternativet er at spare mange penge og sørge for, at de eksisterende spilerskødenæb er intakte og velfungerende.

Se med i billedgalleriet hvordan.

  • Spilerstagenæbbet er fremstillet i ABS-plast og vil ved brug opbygge et slidlag mod stop- og trækpalen. Modstanden vil med tiden blive større og til sidst lukke, så palen ikke kan bevæges. Den rustfri pal skal kunne bevæges let og kunne trykkes i position med den indbyggede fjeder.
  • For at demonetere plastnæbbet skal de eksisterende popnitter fjernes. Et 8 mm metalbor kan ved lave omdrejninger på boremaskinen fjerne popnittehovedet.
  • Med et 4,5 mm bor kan popnittens krop bores væk, og den resterende del af popnitten kan prikkes ud med dorn eller søm.
  • Stagenæbbet kan trækkes ud af aluminiumsprofilet ved et lille vrid.
  • For at trække palen fri af næbbet skal fjederen fjernes. Brug et 3 mm bor til at presse fjederens låsedorn ud. Udløserlinen er måske ikke nødvendig at fjerne fra palen.
  • Palgangen kan bores op med et bor passende til palens dimension.
  • Palens fjer, hvor udløserlinen sidder, bevæges i en slids i plastnæbbet. Med en 1,2 mm skæreskive på vinkelsliberen kan slidsen udvides eller rengøres. Kør med så få omdrejninger som muligt. Alternativt anvendes slibepapir eller fladfil.
  • Ved montering af pal, fjeder og dorn kan fjederen trykkes på plads med en skruetrækker og holdes, mens dornen sættes i.
  • Da stagen ikke er udsat for voldsomme kræfter valgte vi at undlade popnitter og sætte næbbene fast med lim. Alternativt kan man anvende selvskærende rundhovedskruer.

Af Torsten Rasmussen