Har båden højt fribord, er det stor set umuligt at få en mand op.
Har båden højt fribord, er det stor set umuligt at få en mand op.

Undgå mand over bord

1492

Tusindvis af danskere vælger at holde sommerferie i de danske farvande, og er du en af dem, der holder ferie til søs, har du nok også bemærket, at vindstødene er hårdere, end de plejer, og at vandet stadig er rigtig koldt. Falder du over bord på din sejl- eller fisketur, er der derfor skabt en rigtig farlig situation, advarer Søsportens Sikkerhedsråd.

Mand over bord

En af de alvorligste uheld til søs er mand over bord, og det koster hvert år menneskeliv. Fra 2009-2016 er der rapporteret omkring 145 tilfælde af mand over bord i de danske farvande. Med træning af mand over bord-manøvren og investering i det rette udstyr kan man forhindre, at en utilsigtet tur i vandet ender i en alvorlig ulykke.

Det allernemmeste er, at bruge badestigen til at komme om bord, hvis uheldet er ude.

– Når der er kraftig vind, og vandet er koldt, kan en uventet dukkert hurtigt blive forvandlet til en tragisk ulykke. Ingen sejlere bør derfor drage til søs uden at have taget stilling til og øvet sig i, hvad man skal gøre i en situation, hvor man selv eller en anden falder i vandet. Med det rigtige udstyr og træning kan du reducere en ellers livstruende situation til en uventet badetur, siger Jan Thorn, formand i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter.

Vandet er koldt

– Er du først faldet i vandet, gælder det om at komme hurtigt tilbage i båden. Denne sommer ligger vandtemperaturerne på mellem 16 og 20 grader, og det er endnu koldere på dybt vand. Kroppen bliver hurtigt afkølet, og det er begrænset, hvor længe du kan opholde dig i vandet, før det bliver livstruende. Allerede efter kort tid mister du kræfterne i arme og ben, og så bliver det sværere at kravle om bord igen, siger Jan Thorn.

Brug storskødespillet, til at hejse en person om bord igen.
Brug storskødespillet, til at hejse en person om bord igen.

Mindst to om bord

Man bør altid være mindst to om bord, der kan mand over bord-manøvren. Er der kun én, der kan, er det kritisk, hvis det er ham eller hende, der falder i vandet. Alle ombord bør derfor få en kort introduktion, inden man forlader havnen, så alle på båden har kendskab til, hvordan man vender båden, hjælper en person ombord igen og slår alarm på VHF-radioen, hvis det skulle blive nødvendigt. Det bedste er naturligvis, at man har givet sig tid til at øve mand over bord-manøvren i godt vejr – eksempelvis ved at kaste en fender over bord.