Væk med svampene

1984

Kalecher misfarves af skimmel og jordslåethed. Det er ofte det syn, man ser når efteråret nærmere sig. Men hvad er årsagen til at kalecher misfarves og hvordan fjernes det.

Kalecherens

Støv

En sort og beskidt sprayhood eller cockpitpressening er ikke bådejerens livret. Men der er redning for den dyre sprayhood. Fugt og havgus er de væsentligste årsager. Fugtigheden opsamles hvor der er ringe ventilation og hvor der samtidig er støv på den indvendige kalecheoverflade. Støvet kommer fra bådens tekstiler f.eks. håndklæder sengetøj og tøj. Støvet binder fugtigheden og der dannes hurtigt grobund for mikroskopiske svampe. Skimmelsvampe er farlige at indånde og kan give allergi. De lever af organisk materiale, og det er netop det støvet indeholder.  Den bedste måde at bekæmpe svampene på er, at ventilere båden grundigt døgnet rundt. Støvet og fugtigheden skal ud, enten ved naturlig ventilation eller ved mekanisk f.eks. med solcelledrevet ventilator. Hvis svampene har fået godt fat i kalechedugen er der kun et at gøre – rensning.

Svampedrab

Svampedræbende midler købes hos udstyrsforretninger, men der er stor forskel på midlerne. De mest effektive er midler baseret på klorforbindelser. De er farlige for tekstiler, de bleger både i fortyndet og ufortyndet tilstand. Derfor skal de fortyndes og efterskylles efter anvisning. Andre midler kan anvendes ufortyndet på dugen og giver ved anvendelse flere gange, et fint resultat. For at tjekke om dugen er kulørægte, bør man udføre en lille test f.eks. i et hjørne af kalechen før produkterne anvendes. En rensning hos et professionelt sejlrenseri er en mulighed, som mange synes giver et godt resultat. I BådNyt nr. 532 tester vi 10 alternativer udført på molen. Læs om resultatet, og rens mens der er vand i moleslangen og inden vinteren.